Marijke Janssen

Marijke Janssen maakt beelden van dieren. Zij heeft haar atelier in de vrouwenkliniek in Amsterdam op het WG terrein, dat is het voormalige academisch ziekenhuis. Ze neemt huisdieren als uitgangspunt voor haar werk en  ze neemt ze ook een beetje op de korrel. Zo groeien haar  kanariepieten uit tot beelden van soms wel 1.70 meter. De dieren raken langzaam op dreef en proberen op acrobatische wijze poot aan de grond te krijgen.

Is er sprake van toeval of is het toch de invloed van de vrouwenkliniek dat de dieren de laatste jaren steevast een kleintje bij zich dragen? Haar werk tovert meestal een glimlach op het gezicht van de toeschouwer. De beelden zijn gemaakt van papier, kunststof en klei. De huid  bestaat vaak uit een mozaïek van gekleurd papier in combinatie met kunststof. 

Over haar beelden bij expositie ‘Beestenboel’

Marijke Janssen verzamelt vintage porseleinen dekschalen en maakt er keramische hazen, honden, eenden, herten of varkens op. Ze bezetten de schalen soms triomfantelijk , soms plagerig of een tikkeltje verlegen. Ze zitten in ieder geval niet IN maar OP de pot. De goudluster verbindt de schaal en het dier en zorgt voor mooie twinkeling.

Dieren zijn altijd een uitgangspunt voor haar werk. Wat Marijke zo fascinerend vindt, is dat dieren alles zo geconcentreerd doen wachten, kijken, spelen. Ze zijn gefocust op het hier en nu. In het vormgeven overdrijft zij de ruimtelijkheid, ze trekt flink aan oren en staarten.

www.marijkejanssen.com

Expositie 'Beestenboel'

Bekijk de expositie(s) bij Galerie Paterswolde waar Marijke Janssen aan deel nam >>