Hermien Buytendijk

“In de verbeelding ligt de kleur, het lichtvoetige en de warmte van de werkelijkheid”

Al heel jong genoot ik als ik mocht tekenen onder het huiselijke licht aan tafel. Gedurende lange winters met bronchitis in bed kwamen de verhalen op mij af. Door de tijd en ruimte te krijgen om verhalen te dromen en veel boeken te lezen, was het mogelijk dat een kleurrijke verbeelding mijn werkelijkheid werd.

De invloed van het katholieke zuiden zou lange tijd haar invloed doen gelden op mijn tekeningen en later in mijn beelden. De hele omgeving riep op tot een zekere spot die gedrenkt was in een deken van onbevangen dromerigheid. De beelden van processies door de straten van het Limburgse heuvelland en het schilderachtige carnaval met clowneske eenling-figuren waren prachtig en een voedingsbodem voor fantasie. Na mijn eindexamen, op mijn zeventiende, ging ik een jaar naar het buitenland en volgde daar intensief tekenlessen, o.a. aan een kunstacademie. Ik werd gestimuleerd om op muziekstukken, bv. van Berlioz, mijn eigen wijze van illustreren te ontwikkelen. Zo ontdekte ik dat de cartoonachtige tekeningen niet van eenzijdigheid getuigden maar juist een sterke eigen kant van mij waren.

Ook ging ik zeefdrukken en maakte kennis met klei maar pas toen ik tegen mijn veertigste een oventje cadeau kreeg, ontstonden oeverloos veel beelden van keramiek. Binnen een jaar kreeg ik mijn eerste expositie in Zeist (1990).

Lichtvoetigheid is een overlevingsmechanisme. Mijn beelden bleven dansen, maar er ontstonden veel tweelingbeelden en vaak holtes die ook een vorm uitdrukken en eveneens getuigen van gemis. De onderwerpen komen uit mijn naaste omgeving. Ik werd voltijd kunstenaar en kreeg veel vaste galeries die mijn werk op kunstbeurzen gingen vertegenwoordigen. De beelden groeiden in grootte – er ontstonden tuinbeelden maar ook wand-objecten en recentelijk kleine porseleintjes.

Werken met klei heeft mijn leven verrijkt. Inmiddels ben ik Oma van een heel stel kleinkinderen. Ik geniet van deze prachtige mensbaksels. Ik hoop dat mijn handen tot op hoge leeftijd het gevecht met de klei willen aangaan.

www.hermienbuytendijk.nl

Expositie 'Beestenboel'

Bekijk de expositie(s) bij Galerie Paterswolde waar Hermien Buytendijk aan deel nam >>