Vivien Nieuwenweg

Mijn werk is dromerig, fantasierijk, gevoelig en heeft een surrealistisch karakter. Alhoewel mijn werk vanuit het onderbewuste komt, gaat het toch over alledaagse zaken en emoties. Ik spreek tot de beschouwer via mijn creaties. Het is dat wat niet in woorden gevangen kan worden. Het is dat gevoel wat diep begraven ligt. Het is het geheim van de ziel dat zich spiegelt aan de buitenwereld. Elk werk is als een kind dat geboren wordt en zijn leven bloot legt aan de voeten van de beschouwer. Een verhaal of boodschap dat zich op subtiele wijze ontrafeld. De titels die ik aan mijn werk verbind is een suggestie waarover het verhaal gaat. Maar het is voor mij niet belangrijk wat de beschouwer denkt te zien of herkennen in het werk. Voor mij is het belangrijk dat het werk spreekt. En dat het een begin of einde is van een verhaal uit de beschouwer zijn/haar eigen fantasie, intuïtie of dromen.

Met mijn kleine gecreëerde beelden wil ik de beschouwer laten ervaren wat het is om even stil te staan en goed te kijken en dan steeds weer iets nieuws ontdekken. Eigenlijk zeg ik laat je eerste oordeel rusten, maar kijk, luister en voel en ontdek parels in het dagelijks bestaan. 

Ik kijk altijd, heel indringend, naar alles wat mijn oog vangt. Het werkproces begint met fotograferen, schetsen, schilderen, verzamelen en voelen. Ik wil laten zien wat ik zie; een stukje magie of verwondering vastgelegd, geanalyseerd en om eindeloos her te beleven. Dit proces is dus ook nooit in een keer af. Wat zichtbaar is in de vele lagen van fotoknipsels, gezeefd papier, oude sieraden, schilderingen, borduursteken en tekeningen die door elkaar en over elkaar heen gaan. Je zou kunnen zeggen dat mijn werk een doorleefd karakter heeft. In mijn ogen is het een strijd tussen perfectie en imperfectie, zoals ons eigen bestaan.

www.viviennieuwenweg.com

Expositie 'Pronken'

Bekijk de expositie(s) bij Galerie Paterswolde waar Vivien Nieuwenweg aan deel nam >>