Koos ten Kate

Mijn schilderijen en tekeningen ontstaan door mijzelf open te stellen en te reageren op mijn omgeving. Het begint met het maken van schetsen. Gaandeweg ontdek ik beelden en vormen. Vaak zijn deze terugkerende beelden een fascinatie voor het menselijk lichaam Ze staan in relatie met wat ik heb gezien of gelezen. Een herinnering, een geur, een gebeurtenis, alles kan van invloed zijn. Het zijn composities van het menselijk lichaam, als een muziekstuk voor een componist.

Dat kwetsbare, niet perfecte in een mens is interessant om naar te kijken en te bestuderen. Aan deze observaties verbind ik geen conclusies. Ik registreer en reproduceer. Het heeft te maken met een gemoedstoestand waarin ik verkeer in relatie tot de mensen om mij heen. Het menselijk lichaam is als vorm een middel om het verval, het oud worden en de kwetsbaarheid in een breder context te plaatsen.

Ik maak geen gebruik van een model. Het is een compilatie van armen, benen, hoofden en rompen. Het gaat om het totaalbeeld. De bedoeling is humor, ontroering en verbazing, iets dat de fantasie prikkelt. Mijn schilderijen en tekeningen laten het uiterlijk van een mens zien, dat nooit perfect is.

Op de schilderijen zijn afbeeldingen te zien van herkenbare alledaagse onderwerpen. Het is een kortstondig moment van verwondering. De tijd wordt heel even stilgezet om dat ene mooie moment te kunnen pakken. De schilder besteedt heel veel tijd om slechts een fractie van tijd zichtbaar te maken. Eenmaal afgebeeld kan dit moment een eeuwigheid duren. Wat eraan vooraf gaat en wat er daarna gebeurt is niet belangrijk.

www.koostenkate.nl

Expositie 'Pronken'

Bekijk de expositie(s) bij Galerie Paterswolde waar Koos ten Kate aan deel nam >>